ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας
Ιωαννίνων

Διαδραστική Αίθουσα

Σκοπός του έργου είναι η ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, των υλικών κατασκευής, των εργαλείων που χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν τον λόγο που έκανε τόσο γνωστή την τέχνη αυτή σε όλο τον κόσμο και γιατί ακόμη και σήμερα αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού.

Περιγραφή Πολιτιστικού Κέντρου

Για να  επιτευχθεί ο σκοπός του έργου, έχει επιλεχθεί να ακολουθούν συγκεκριμένη διαδρομή οι επισκέπτες με θεματικές ενότητες οι οποίες μετά από μία αλληλουχία δράσεων θα δίνουν την απαιτούμενη γνώση και πληροφορία.

Έτσι, η προτεινόμενη διαδρομή θα περιλαμβάνει πέντε στάδια. Το πρώτο στάδιο θα περιλαμβάνει την παρακολούθηση ενός video το οποίο θα αφορά τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, το ασήμι και τον χαλκό. Μέσα από το video θα γίνεται αναφορά στην προέλευση τους, την ιστορία τους και τις διάφορες μορφές τους προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγική διαδικασία. Ο χρόνος προβολής θα είναι περίπου 10 λεπτά. Με το τέλος της παρουσίασης οι επισκέπτες θα μπορούν σε κατάλληλες προθήκες να δουν τον άργυρο σε διάφορές μορφές, όπως ακριβώς και στο video.

Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει μία δεύτερη αίθουσα στην οποία μέσω video θα μπορούν να γνωρίσουν οι επισκέπτες την διαδικασία παραγωγής των προϊόντων, τις τεχνικές και τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται. Θα γίνεται αναφορά τόσο στην διαδικασία παραγωγής των σκευών, χρηστικών και διακοσμητικών όσο και, των κοσμημάτων. Η διάρκεια του video θα είναι περίπου 10 λεπτά. Με το τέλος της παρουσίασης οι επισκέπτες θα μπορούν σε κατάλληλες προθήκες να δουν από κοντά ορισμένα εργαλεία καθώς και αντικείμενα σε διάφορες φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας όπως για παράδειγμα μισοτελειωμένα μπώλ, λάστιχα με τα σχέδια των κοσμημάτων, τα λεγόμενα «δένδρα» στα οποία γίνεται η χύτευση των κοσμημάτων κλπ.

Το τρίτο στάδιο, θα περιλαμβάνει την τρίτη και ίσως πιο ενδιαφέρουσα αίθουσα. Στην αίθουσα αυτή θα παρουσιάζεται η διαδικασία της χύτευσης. Ένας τεχνίτης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ο οποίος θα προστατεύεται με άθραυστο τζάμι για λόγους ασφαλείας, θα παρουσιάζει την χύτευση των προϊόντων. Θα γίνεται το λιώσιμο των πρώτων υλών στο καμίνι και θα γίνεται η ρίψη του ρευστού υλικού στα ειδικά καλούπια. Πρόκειται για μια πολύ παλιά τεχνική η οποία χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα. Έτσι, με απόλυτη ασφάλεια, πίσω από το τζάμι, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν την διαδικασία αυτή.

Στην συνέχεια, μέσω διαδρόμου, οι επισκέπτες θα προχωράνε στην επόμενη αίθουσα, στο τέταρτο στάδιο της ξενάγησης. Πρόκειται για μία διαδραστική αίθουσα όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν από κοντά την διαδικασία του σκαλίσματος των αντικειμένων καθώς και ορισμένα στάδια της διαδικασίας κατασκευής των κοσμημάτων. Στάδια τα οποία είχαν προηγουμένως δει σε σχετικό video. Τώρα θα είναι σε θέση να δοκιμάσουν μόνοι τους την κατασκευή ενός κοσμήματος από κερί, το οποίο αποτελεί μέρος της παραγωγικής διαδικασίας, το οποίο θα μπορούν να το πάρουν φεύγοντας μαζί τους.  Όλες οι διαδικασίες θα γίνονται με απόλυτη ασφάλεια και πάντα υπό την καθοδήγηση έμπειρου προσωπικού και φυσικά ενός τεχνίτη αργυροχόου.

Το πέμπτο και τελευταίο στάδιο της ξενάγησης θα περιλαμβάνει την ξενάγηση στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. Έναν χώρο, τον μεγαλύτερο στην Ελλάδα με προϊόντα αργυροχοΐας ο οποίος περιλαμβάνει εκθέματα από όλες τις κατηγορίες των αντικειμένων, εκκλησιαστικά, χρηστικά, διακοσμητικά, κοσμήματα κλπ. καθώς και όλες τις τεχνικές κατασκευής, σκαλιστά, σφυρήλατα, χυτά, φιλιγκράν κλπ.

Η επίσκεψη υπολογίζεται από μία έως δύο ώρες περίπου, από την άφιξη μέχρι την αποχώρηση των επισκεπτών.  Όλες οι αίθουσες, εκτός από τον κεντρικό εκθεσιακό χώρο, είναι υπολογισμένες για 25 άτομα, προκειμένου να υπάρχει μία ομαλή «ροή» των επισκεπτών και των παρεχόμενων πληροφοριών. 

Λειτουργία Διαδραστικής Αίθουσας της Ιστορίας της Τέχνης της Αργυροχοϊας

Στο κτίριο του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. ολοκληρώθηκε η δημιουργία της Διαδραστικής Αίθουσας της Ιστορίας της Τέχνης της Αργυροχοΐας.

Δημιουργήσαμε ένα χώρο ο οποίος να προσφέρει ολοκληρωμένη εμπειρία στον επισκέπτη και, να του δίνει τα στοιχεία εκείνα για τα οποία η γιαννιώτικη τέχνη έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο και δημιουργίες κοσμούν όχι μόνο οικίες και ιδιωτικές συλλογές αλλά μεγάλα μουσεία και ναούς.

Το πρώτο διάστημα λειτουργίας της Διαδραστικής Αίθουσας, της «δοκιμαστικής περιόδου» μικροί φίλοι μας, από σχολεία της περιοχής των Ιωαννίνων αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας μας, ξεναγήθηκαν στο χώρο και εντυπωσιάστηκαν από την διαδικασία της χύτευσης του μετάλλου για την κατασκευή των αντικειμένων.

Εκτός από τα σχολεία, σημαντικός αριθμός από γκρουπ επισκεπτών, ελλήνων και ξένων, επισκέφθηκαν τη Διαδραστική Αίθουσα όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την Γιαννιώτικη Αργυροχοΐα, φεύγοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Πληροφορίες για επίσκεψη στην αίθουσα στο 26510 27650 – 27660.

 

Εικόνες Διαδραστικής Αίθουσας

Διαδραστική Αίθουσα ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ Διαδραστική Αίθουσα ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ Διαδραστική Αίθουσα ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ
Διαδραστική Αίθουσα ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ Διαδραστική Αίθουσα ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ Διαδραστική Αίθουσα ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ
Διαδραστική Αίθουσα ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ Διαδραστική Αίθουσα ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ Διαδραστική Αίθουσα ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ

 
περισσότερα ...